Château Cheval Blanc, toppen af Saint Emilion´s klassevine

Château Cheval Blanc, den hvide hest i Saint Emilion

Château Cheval Blanc er en ejendom i Saint-Émilion-regionen i Bordeaux, klassificeret med den øverste placering af Premier Grand Cru Classé A. Det betragtes af mange som den største vin i betegnelsen og er bestemt den mest berømte Cabernet Franc-baserede vin i verden. Grand vin er typisk frodig og fyldig med stor vægt af frugt. Det har en tendens til at kræve 10 års flaskealder, og de bedste årgange kan opbevares et halvt århundrede eller mere og vel og mærke stadig drikkes. Den anden vin er Le Petit Cheval.

Cheval Blanc Grand Cru

Cheval Blanc Grand Cru

Altid godt med gode naboer, her Pomerol

Vingården ligger nordvest for regionen og grænser op til Pomerol – La Conseillante er en nabo – og består af 39 hektar fordelt på 45 grunde. Der er plantet en usædvanlig stor mængde Cabernet Franc, omkring 49 procent, med 47 procent Merlot og 4 procent Cabernet Sauvignon. De usædvanlige planteforhold afspejler terroiren; de fleste vinmarker i regionen er enten ler- eller grusbaserede over uigennemtrængelig sedimentær klippe, men Cheval Blanc er unik i at have et tæppe af jord med de to typer i nogenlunde lige store proportioner. Lerjordene giver basisvine med fløjlsagtige tanniner, mens de fra grusjord er mere aromatiske og elegante.

Petit Cheval Blanc, den berømte hvidvin

Petit Cheval Blanc, den berømte hvidvin

Historien om Cheval Blanc

Der er dyrket vinstokke siden det 14. århundrede på dette sted. Vingården som kendt i dag tog form i det 19. århundrede, da kernepladserne blev tilføjet ved køb fra Figeac-vingården, og genplantning etablerede de atypiske halv-Merlot, halv-Cabernet Franc-proportioner. Cheval Blanc fik sin første medalje ved 1862 Universal Exhibition i London, den første af en række succeser, der opbyggede sit omdømme og opnåede prisniveauer, der kunne sammenlignes med Medocs første vækst, hvilket banede vejen for et slot, der skulle bygges på godset. I den første klassificering af Saint-Émilion-vine i 1955 blev Cheval Blanc tildelt den højest mulige vurdering og forbliver en Premier Grand Cru Classé A. I 1998 købte Bernard Arnault og baron Albert Frère efter 166 års sammenhængende familieejendom ejendommen.

 

Den spektakulære nye kælder åbnede i 2011 med 52 betonbeholdere (udskiftning af rustfrit stål) i forskellige størrelser svarende til de forskellige vindrue arealer. Grand vin tilbringer 16 til 18 måneder på nye egetræsfade fra en række køberier.

Mere om St Emilion

 

st. emilion wine map

st. emilion wine map

 

Andre store Saint Emilion vine

Chateau Peby Faugeres

Château Peby Faugères St. Emilion Grand Cru Classé