Gamay Noir

Gamay Noir

Gamay er en druesort, der er mest berømt for at producere de lette, frugtsmagende rødvine fra Beaujolais. Mens sorten tilbyder friske, røde frugter og kandiserede aromaer, leverer den også typisk generelt lette, enkle vine. På en varm sommeraften eller ti fjerkræ og meget mere er dette den perfekte rødvin. Den er yderst velsmagende og nemme at gå til. Når det er sagt, kan nogle vellavede eksempler være dybe og komplekse, nærmest Bourgogne agtige.

I Frankrig er denne drues hjemegn Beaujolais. Den kom sandsynligvis fra Tyskland i det 14. århundrede og modtog oprindeligt en entusiastisk velkomst. Den herskende hertug af Bourgogne forsøgte endda at forbyde sorten, i mistro mod navn,  konkurrence med daværende druer, dens ukendte smag og tekstur. Meget var galt. Gamay blev trukket tilbage til de granitbaserede jord i bakkerne lige nord for Lyon, et terroir, som den alligevel var meget bedre egnet til.

Gamay druer vinder frem

Karakteristisk viser denne drues smag af røde kirsebær og jordbær og – når de er vinfremstillet ved hjælp af kulsyrebehandlingsmetoden. Denne teknik anvendes oftest til det, der uden tvivl er det mest berømte udtryk for druen: Beaujolais Nouveau. Dette er en vin, der er åben for køb til forbrugerne den tredje torsdag i november umiddelbart efter høsten. Disse lette, gennemskinnelige vine blev traditionelt lavet til vingårdarbejdere, men i 1970’erne og 1980’erne fangede de vinproducenternes fantasi, der hurtigt gjorde vinens frigivelse hvert år til en lejlighed.

Gamay har et comeback i gang.

Heldigvis oplever druen  i øjeblikket et slags comeback i form af nogle af Beaujolais ‘andre vine, nemlig de fra de 10 landsbyer eller crus, der bærer Beaujolais-navnet. De mest berømte af disse er Moulin-à-Vent, Fleurie og Morgon, selvom Chiroubles, Julienas og Brouilly alle også er fremragende eksempler. Disse vinificeres normalt traditionelt og ældes ofte i egetræ; det bedste kan lagres i op til 10 år.

Lige nord for Beaujolais som faktisk er bourgogne dyrkes druen også meget i Maconnais, og de fleste Macon Rouge vine er baseret på druen. I Loire-dalen bruges Gamay primært til at fremstille rosévine i anjou- og Saumur-appelleringen, men bruges også i blandinger med Pinot Noir. Touraine Gamay er den vigtigste betegnelse for tangy monovarietal rødvine, selvom de også er lavet i Upper Loire i appelleringer som Cheverny, Coteaux de Vendômois og Coteaux du Giennois i Upper Loire eller klassificeret som IGP Val de Loire.

Uden for Frankrig tages Gamay mest seriøst i Schweiz, hvor den ofte blandes med Pinot Noir. Der er et par eksempler fra Canada, Italien, New Zealand, og druen er vigtig for vindyrkning i Kroatien, Kosovo og Serbien.

Indtil begyndelsen af ​​2000’erne var Gamay dyrket i Californien og genstand for en vis forvirring og debat. Vin, der tidligere blev mærket som Gamay, blev identificeret som Valdeguie (en fransk sort), mens vin mærket som Gamay Beaujolais viste sig at være en klon af Pinot Noir. Nogle ægte Gamay Noir à Jus Blanc er plantet i Californien, med de bedste eksempler fra køligere regioner i højere højder.

Mad til Gamay inkluderer:

Kalkun med tranebærsauce
Grillet laksefilet med ristet fennikel
Marokkansk lammetagine med abrikos
Kalvekød som culotte

Gamay Noir udvælgelse af vin