Sangiovese, Italiensk mester i rødvin

Sangiovese, den ultimative italienske drue i især Toscana

Sangiovese, en mørk drue med en hemmelighed, er den mest plantede druesort i Italien. Næsten synonymt med de røde vine fra Toscana og al den romantik, der følger med det terroir, er denne super vigtige druesort kernen i nogle af de store navne i italiensk vin. Italiens kærlighedsaffære med Sangiovese – og faktisk hele vin verdenens – er generationer gammel, selvom nyere vinrankeforskning antyder, at sorten ikke er så gammel som man engang troede. Men det er ren DNA forskning fra de senere år. Og den nye opdagelse  i drueforskning.

Ved begyndelsen af ​​det 21. århundrede svarede Sangiovese til cirka en ud af ti vinstokke på den italienske halvø. Kvaliteten af den resulterende vin kan være bemærkelsesværdig variabel. Men i 1980’erne oplevede drastisk forbedrede vinfremstillingsteknikker et betydeligt skift mod mere kvalitetsorienteret vinproduktion. Sangiovese har adskillige kloner og er derfor kendt af mange synonymer i sit oprindelige Italien. Som eksempel Grosso for Brunello.

Sangiovese af god kvalitet er værdsat for sit høje syreindhold, faste tanniner og afbalanceret natur. Lækre smag af mørke kirsebær og sort frugt er karakteristiske og kan bakkes op af sekundære noter af tomat og tørrede urter. Brugen af ​​eg er blevet mere populær, og dette tilfører rigere smag fra druerne, der stræber mod blomme og vild hindbær.

Gyldne efterårs vinmarker i  Toskana på en topmark. Castello di Banfi. Italy

Gyldne efterårs vinmarker i Toskana på en topmark. Castello di Banfi. Italy

Eneste tilladte drue i Brunello di Montalcino

I Toscana er Sangiovese den eneste druesort, der er tilladt i den prestigefyldte Brunello di Montalcino DOCG og giver rygraden til Vino Nobile di Montepulciano og de populære vine fra Chianti. En af Sangiovese-druens mere moderne resultaterer de såkaldte “Super Tuscanere”, som er lavet under Toscana IGT-kategorien. Disse vine giver vinproducenter større frihed til at blande oprindelige italienske druer med Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc og Merlot.

Biondi-Santi_Riserva, dvs min 5 år lagret

Biondi-Santi_Riserva, dvs min. 5 år lagret

Denne topdrue findes også uden for Toskana

Uden for Toscana/Toskana er Sangiovese bredt plantet i Lazio, Umbrien, Marche og selvfølgelig på Korsika. På Korsika er sorten kendt som Nielluccio og har en karakteristisk maquis-karakteristik qua øens klippe karakteristik, der adskiller den noget fra andre vine fra sammen drue. (Maquis er det lave buskområde, der dækker øen og inkluderer krydderuter som salvie, enebær, samt egetræ og mynthe.) På verdensplan har den uden pas rejst til Californien og Australien, hvor dens høje syreindhold er et aktiv i det varme klima. Det passer den meget fint

Alle kloner af druen modnes temmelig langsomt, hvilket resulterer i en forlænget vækstsæson og rigere, stærkere og længerelevede vine end dem, der er fremstillet af sorter, der modner tidligt. Når vinstokke tilskyndes til at producere højere udbytter, forstærkes vinens naturligt høje syreindhold, og dens karakteristiske farve fortyndes mærkbart. Yderligere vanskeligheder opleves på grund af druens tynde hud, hvilket gør den modtagelig for rådne under fugtige forhold.

Synonymer inkluderer: Nielluccio, Sangioveto, Sangiovese Grosso for Brunello, Sangiovese Piccolo, Brunello, Prugnolo Gentile, Morellino.

Mad, der passer godt til Sangiovese, inkluderer:

  • Pappardelle pasta med en kanin og porcini champignon ragù
  • Stegte kyllingelever
  • Langsom stegt svinekød med hvid bønnemos
    og meget mere !
  • Se vort andet site om rejser til bla. Italien og mad & Vin.

Vine på Sangiovese på winexchange