Vine fra Australien

Australske vine sælger imponerende godt i Danmark, så lad os se lidt nærmere på Australien som vinproducerende land.

Australske vindistrikter. Hunter Valley vineyards, NSW, Australia

Australske vine. Hunter Valley vineyards, NSW, Australia

Australien er et vigtigt vinproducerende land, både med hensyn til kvalitet og omfanget af dets vinøkonomi. Vi ser masser af Australsk vin fra bulk vin i supermarkedet til store, kvalitetsvine hos vinhandleren.

Vin Australias årsrapport for 2018 beskriver landet som den 6. største vinproducent i verden. I det år var produktionen 1,29 millioner liter (341 millioner US gallon), næsten lige delt  mellem rød og hvid.

I 2015 var der lidt over 135.000 hektar vinmarker i Australien. 30 procent af dette blev plantet til Shiraz, 18 procent til Cabernet Sauvignon og 16 procent til Chardonnay. Merlot dækkede 6 procent og Sauvignon Blanc 5 procent.

Australien er helt med på vinappellationer

Australien har udviklet et omfattende appelleringssystem. Fra og med 2018 var der 65 udpegede vinregioner.

Australiens enorme størrelse og lange række klimatiske og geografiske forhold gør det til et af de mest alsidige vindyrkningslande i verden. Samlet set er klimaet påvirket af dets sydlige breddegrad, men regionale træk som højde og nærhed til havene spiller også en vigtig rolle.

Australske vine produceres i alle seks stater. Imidlertid er langt størstedelen lavet i sydøst, i New South Wales, Victoria og især South Australia. Sidstnævnte tegner sig for ca. halvdelen af ​​landets årlige produktion.

Western Australia tegner sig kun for omkring to procent af den nationale produktion. De bedste vingårde er dog velkendte på eksportmarkederne.

De forskellige og gunstige vækstbetingelser resulterer i en bred portefølje af vinstile. Som illustration produceres lækker og estimeret Shiraz i Barossa Valley i det sydlige Australien. Den nærliggende Eden Valley i højere højder er hjemsted for mange af Australiens bedste Rieslings. Clare Valley-porteføljen spænder også fra gutsy reds til elegante Riesling og Chardonnay.

Kystnær vinproduktion i Australien

Kystnære områder med køligere klima-druer inkluderer Mornington-halvøen i Victoria. Længere mod nord producerer havets modererende indflydelse  et nærmest middelhavsklima. Porteføljen af ​​druesorter afspejler dette. 240 km (150 miles) syd for fastlandet er Tasmanien bedst kendt for yndefuld Pinot Noir og mousserende vine.

Landet har også spillet en vigtig rolle i globaliseringen af ​​vin. Mange af dets mærker har en stærk international tilstedeværelse, ligesom dets veluddannede og velkvalificerede vinprofessionelle, der har spredt deres ekspertise til mange hjørner af verden.

Australien førende i den nye vin vinrenæssance

Australien har længe været i spidsen for den nye verdens vinrenæssance, som kan defineres som en meget dedikeret og professionel industri baseret på forskning og udvikling. Både Australien og den globale vinindustri har draget fordel af de teknologiske fremskridt inden for vinavl foretaget af organisationer som Australian Wine Research Institute (AWRI) har været en vigtig del af.

Australiens respektindgydende vinhistorie

Når man ser baglæns, har landet en imponerende vinhistorie. Mange vinregioner dateres tilbage til midten af ​​det 19. århundrede. Dette kan ikke sammenlignes med mange europæiske regioner (og nogle nye verdensregioner). Men efterkommerne fra mange stiftende familier dyrker stadig druer. Forskellige dale eller byer er ofte forbundet med indvandring fra et bestemt europæisk land eller provins. Dette tilføjer yderligere mangfoldigheden af ​​australsk vin.

Landet kan også prale af nogle af de ældste produktive (ikke-podede) vinstokke i verden. Nogle blev plantet så langt som i 1840’erne, og der er adskillige århundredgamle grunde. Barossa er et særligt hot spot i denne henseende. På grund af forskellige faktorer, herunder isolering og forekomsten af ​​sandjord, oplevede vinmarkerne her ikke ødelæggelser ved phylloxera.

Læs mere om australske vine på winexchange

show blocks helper

Price Range

  
Priserne er incl. 25% moms.

Viser alle 4 resultater