Vine fra Portugal, bla. 6 lækre portvine

Vine fra Portugal burde fylde meget mere på wineXchange. Vi er netop begyndt at tilføje portugiske røde vine og har top vine allerede i form af Portvine.  Så lad os starte der:

Portvine, den perfekte ledsager til en solnedgang, en lækker desssert eller høj cigarføring, men gode peanuts er ikke at foragte

Portvine kommer fra Porto hovedsageligt, så lad os fokusere på dem. Historien først og så de forskellige typer bagefter.

Historien om Portvin – relativ kort

Porto (Porto), Portugals næststørste by, er portvinens  hjem. Oporto ligger i begyndelsen set sydfra af det nordlige Portugal og markerer det punkt, hvor Douro-floden løber ud i Atlanterhavet. Porto har været af stor historisk betydning for den europæiske vinhandel siden de anglo-franske handelskrige i det 17. århundrede. Dem husker vi jo alle.  I løbet af denne tid udviklede Londons betydelige vinmarked en smag for de mørke ‘blackstrap’ vine, der blev sendt ud af byen. Det gamle centrum af Porto er i øvrigt  en klassificeret UNESCO verdensarv. Been there. Must see.

Havnevinen fik en tur i en pram back in the day

Portvin blev  traditionelt afsendt i fade ned ad Douro for at blive opbevaret i hytter til lagring, indtil de var klar til eksport. Efter opførelsen af ​​vandkraftværker længere op ad floden er det ikke muligt for fladbundede barco rabelo både at rejse til og fra havnen. Derfor transporteres havnefade nu med lastbil, selvom aldringsprocessen forbliver uændret. Men vi har da et romantisk billede af de fine gamle både.

Rabelo både i P havn ved Atlanterhavetorto

The iconic Rabelo Boats, the traditional Port Wine transports, with the Ribeira District and the Dom Luis I Bridge over the Douro River. Porto, Portugal. Unesco World Heritage.

Portvin med en spids Cognac, whatever it takes

I gamle dage var portvine tørre og astringerende, da der blev tilsat brandy til den færdige vin for at stabilisere den, før den blev sendt til London. Den moderne stil i Port kan spores tilbage til 1678, da abbeden i Lamego tilføjede cognac til vinen, før den var færdig med at fermentere. Ved at stoppe gæringen kunne han bevare den naturlige sødme af de ultramodne druer og skabe en  vin, der bliver bedre med alderen.

Portvin blev mode

I løbet af de næste 50 år blev stilen så populær, at efterspørgslen efter Port skabte forskellige efterligninger og genveje. En af de mest berømte dokumenterede tiltag,  var at bruge hyldebærsaft til at tilføje dybde af farve og smag til ellers blide vine. Denne praksis blev til sidst forbudt, og i 1756 var der etableret regionale grænser og regler for at styre havneproduktion.

Portvin til salg for et gals til en euro uden for Saint George borgen i Lissabon, Portugal

Portvins tasting til salg for et glas til en euro uden for Saint George borgen i Lissabon, Portugal

Endelig styr på portvinen fra 1933

Året 1933 var vigtigt for handlen: Portvinselskabernes laug og det oenologiske videnskabelige portvininstitut blev oprettet for at fremme og kontrollere kvaliteten af ​​eksporterede vine. Portvinsinstituttet begyndte at klassificere portvins områder baseret på deres placering, jordtype, alder på vinstokke og dyrkede druesorter. Klassifikationer, der spænder fra A til F, blev tildelt hver ejendom baseret på den endelige score. Dette system er stadig på plads i dag, men administreres nu af Instituto dos Vinhos do Douro e Porto (IVDP), der blev oprettet i 2003. Bare rolig, der er ingen eksamen.

Portvine vokser i dramatisk landskab

Portvine vokser i dramatisk landskab

Se vore portvine her

show blocks helper

VINREGIONER toggle

Price Range

  
Priserne er incl. 25% moms.

Viser alle 5 resultater